Ett svart piano och flyttkartonger i en lägenhet.

Flytta piano: Göra det själv eller ta hjälp av en flyttfirma?

Funderar du över hur du ska få med dig alla stora saker i flytten? Här är några saker som är bra att tänka på när du flyttar tunga saker, som ett piano eller ett kassaskåp.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Publicerad: 23.06.2022

Det är minst sagt mycket att tänka på när man ska flytta. Ett av de mest uppenbara besluten som ska fattas är huruvida man ska ta hjälp av en flyttfirma, eller om man ska kavla upp ärmarna och hugga i själv. I många fall kan en lösning mitt emellan, där man delar på jobbet, vara det bästa alternativet.

Få offerter från flyttfirmor

Det är nämligen inte så att man antingen måste göra allt själv, eller leja bort hela arbetet. Du bestämmer själv hur mycket du vill göra, och vilka delar du vill få professionell flytthjälp med.

En kombinerad lösning kan vara extra bra om du vill göra en stor del av jobbet själv, men har tunga och otympliga saker som är särskilt besvärliga att flytta för egen maskin. Har du till exempel ett piano eller ett kassaskåp som ska med i flytten?

Läs mer: Flytta själv eller anlita flyttfirma – vad är bäst?

Flytta piano själv

Visst är det möjligt att flytta ett piano eller andra tunga föremål själv, men det finns vissa saker du bör veta om och ta hänsyn till innan du tar dig an uppgiften.

Först och främst kommer du att behöva bärhjälp. Även ett litet piano väger runt 100 kg, och har du en större pjäs kan det gott väga över ett halvt ton, så det är en fysiskt utmanande uppgift som kräver både muskelkraft och uthållighet. Försäkra dig gärna en extra gång om att alla som ska hjälpa till är införstådda med att det är ett krävande jobb som väntar.

Undvik skador med bärsele för piano och rätt teknik

Något annat som kan vara bra att tänka på i förhand, är att det ofta är svårt att få ett bra grepp om så stora och tunga föremål, så räkna med att använda dig av flyttremmar som är som en bärsele för ditt piano. Då får ni ett stadigare grepp, och vikten fördelas jämnare över de som bär. Var också noga med att använda en säker lyftteknik där alla lyfter samtidigt – och gör så med benen och inte med ryggen. På så sätt minskar ni också risken för skador.

I trånga trappuppgångar och passager är det också lätt hänt att stöta i och skada såväl pianot som väggar, räcken och karmar. Därför är det en bra idé att redan på förhand ha pratat igenom hur ni ska gå tillväga. Se också till att klä in och skydda både pianot och omgivningen tillräckligt, så att inget blir skadat av en eventuell touch mot väggen.

Läs mer: Så flyttpackar du bäst

Pianoflytt med flyttfirma

Ibland kan det dock vara värt att köpa sig fri från vissa besvärliga uppgifter. För även om det skulle vara möjligt att genomföra en pianoflytt själv, är det många gånger en rimligare lösning att ta hjälp av en flyttfirma. Att låta proffsen göra jobbet är helt enkelt ofta både enklare och tryggare. Det går fortare och risken för att någon eller något skadas är betydligt mindre.

En annan fördel är att du slipper köpa eller låna specialutrustning som flyttremmar och skyddsmaterial. Flyttfirman har i regel med sig det som behövs. De har dessutom erfarenheter som gör att de har lösningar på problem som är betydligt klurigare för den som inte stött på liknande hinder tidigare.

Flytta piano – pris hos flyttfirmor

Så vad kostar det att flytta ett piano med hjälp från en flyttfirma? Även om olika flyttfirmor använder olika sätt och parametrar för att räkna ut kostnaden för en pianoflytt, är grunden densamma: Ju längre tid det tar och ju tyngre föremålet är, desto högre blir priset.

Ungefärlig kostnad för pianoflytt:

  • En flytt av ett medelstort piano (upp till ca 120 cm), inom samma stad, brukar kosta omkring 2000 kr efter rutavdrag.
  • Är körtiden till den nya bostaden längre än 30 minuter kan du räkna på en ökad kostnad på cirka 600 kr/h.
  • Räkna också med något högre priser för stora och tunga pianon, och ett tillägg på cirka 100 kr för varje våning om pianot ska flyttas in eller ut i hus utan hiss.
  • Flyttar du hela bohaget med samma firma brukar priset för själva pianoflytten bli lägre.

Jämför offerter för exakt pris

Sammanfattningsvis bör beslutet om huruvida du behöver professionell bärhjälp med din pianoflytt eller inte grundas i om du och dina medhjälpare kan klara av ett så pass tungt och komplicerat jobb – utan att skada varken er själva, pianot eller omgivningen.

Landar du i att det bästa ändå är att ta in flytthjälp, och vill ha ett mer exakt pris baserat på dina förutsättningar, kan du skicka en förfrågan till ett flertal erfarna företag genom Flytta.se:s offerttjänst. Då får du erbjudanden från olika flyttfirmor, anpassade utifrån dina önskemål.

Tjänsten är gratis att använda och du förbinder dig inte till något köp.

Få offerter på flytthjälp nu