Bildmontage. Till vänster: En flyttfirma packar upp möbler. Till vänster: Ett par flyttar in möbler i sitt nya hem.

Flytta själv eller anlita flyttfirma – vad är bäst?

När du ska flytta kommer du ofta behöva hjälp – antingen från vänner och familj eller en flyttfirma. Båda alternativen har sina för- och nackdelar. Här får du hjälp med att reda ut vad som passar dig bäst.

Flytta själv

Att flytta själv är det billigare alternativet, men kom ihåg att det inte sker utan kostnader. Flyttbil eller släp, drivmedel och flyttkartonger är några saker du kan behöva betala för om du flyttar utan flyttfirma.

Att flytta på egen hand förutsätter också att du har körkort (B- eller C-behörighet beroende på flyttbilens storlek) och att du kan bära dina möbler. Om din nya bostad ligger på sjunde våningen och fastigheten saknar hiss kan det alltså vara värt att överväga en flyttfirma.

Om du ska flytta själv behöver du planera och boka flyttbil eller flyttsläp i god tid. Att packa i, lasta ur och bära in flyttkartongerna kommer att ta tid. Boka därför inte för få timmar. Och om du får flytthjälp av familj eller vänner behöver du boka upp även dem i tid.

Den som har många möbler kanske inte får plats med alla ägodelar i flyttbilen eller släpet. Då kan du behöva åka fram och tillbaka mellan den gamla och nya bostaden flera gånger för att få med allt.

I planeringen bör du också se så att flytten inte blir problematisk i ditt nya boende. Går det att lasta in möblerna i hiss? Är dörröppningar smala eller breda? Hur brett är trapphuset? Måste möbeldelar skruvas isär för att få plats? Och går det att parkera nära fastigheten?

Räkna också med att flytten kommer att vara tung och slitig. Tunga lyft kan resultera i olyckor och skador på både dig och dina saker. En flyttfirma vet hur dina ägodelar ska bäras på bäst sätt, så att inget kommer till skada.

Du bör också kontrollera om din hemförsäkring täcker skador vid flytten. De flesta flyttfirmor har försäkringar som täcker eventuella skador på dina ägodelar under flytten.


Anlita flyttfirma

Att anlita en flyttfirma brukar bli något dyrare än att flytta själv, men kostnaden behöver inte nödvändigtvis bli stor. Genom att ta in offerter från flera flyttfirmor kan du få flytthjälp för ett bra pris. Jämför firmornas offerter och förhandla om priset för lägsta kostnad.

Du kan också använda rutavdrag för att få skattereduktion på max 50 % av arbetskostnaden. Avdraget får uppgå högst till 50 000 kr per person och år.

Oavsett hur billigt pris du kan få är det för många värt att få flytt- och bärhjälp av en professionell firma. Det är helt enkelt bekvämt – och det sparar tid. Dessutom vet flyttfirmorna hur dina möbler och ägodelar ska packas in i flyttbilen på rätt sätt, så att allt får plats och står säkert under färden.

Vissa flyttfirmor låter dig även låna eller hyra flyttkartonger. Då sparar du in pengar på att själv slippa köpa kartonger.

Kom ihåg att en flyttfirma oftast kan ta hand om alla moment i en flytt – allt från packning och uppackning till transport och flyttstädning.

Ta in offerter från flyttfirmor

Sammanfattning – vad är bäst?

Det som avgör om du bör flytta själv eller anlita en flyttfirma beror på vad som är viktigt för dig. Valet handlar om vad du är villig att betala samt vad du kan och vill göra själv. En flyttfirma är något dyrare men bekvämt och enkelt. Att flytta själv är något billigare men innebär ofta mer stress, slit och stök.

Om du har fullt upp i vardagen och föredrar att inte bära tungt och stressa är en flyttfirma ett bra och säkert alternativ. Är du det minsta osäker på om du kan genomföra en flytt själv bör du anlita en flyttfirma.

Om du hellre sparar pengar kan det vara bättre att flytta på egen hand. Detta kan vara bättre lämpat för korta flyttar eller om du inte har särskilt mycket som ska flyttas. Se då bara till att du packar och bär allt säkert, så att inte du eller dina ägodelar skadas. Kolla även om din hemförsäkring täcker egendomsskador vid flytt.

Flytta.se graphical logo