Möbler och flyttkartonger håller på att lastas in i en flyttbil.

Så packar du flyttbilen och flyttsläpet – 7 smarta tips

När du har flyttpackat och flyttdagen är kommen återstår en sak: att lasta in sakerna i flyttbilen eller släpet. Om du gör det på rätt sätt sparar du tid och gör flytten både smidigare och säkrare.

För att göra packningen i flyttbilen så bra som möjligt finns det vissa principer att följa.

Så packar du flyttbilen/flyttsläpet
  1. Börja med det största och tyngsta
  2. Skruva loss utstickande möbeldelar
  3. Märk flyttkartongerna
  4. Välj rätt storlek på flyttbilen/flyttsläpet
  5. Använd allt utrymme
  6. Töm möbler på innehåll
  7. Ha viktiga föremål tillgängliga

1. Börja med störst och tyngst

Längst in och längst ner bör du placera de största och tyngsta flyttkartongerna och möblerna. Ställ in exempelvis soffa och säng och fortsätt sedan med mindre och lättare föremål.

Om det blir tomrum mellan de större möblerna kan du fylla det med mindre möbler och sådant som inte är ömtåligt.

2. Skruva loss möbeldelar

Utstickande möbeldelar som soff-, säng- och bordsben kan med fördel skruvas loss. Då tar möblerna mindre plats i flyttbilen. Du kan också skruva isär möbler som hyllor och byråer.

Spänn fast möbler som kan åka runt och ramla omkull med spännband. Använd filtar för att skydda möblerna från smuts och repor.

3. Märk kartongerna

Dela upp flyttkartongerna utifrån rum och märk kartongerna så att du vet vad de innehåller och vilket rum de ska till i den nya bostaden. Ställ gärna flyttkartonger med innehåll från samma rum invid varandra.

Kartonger som innehåller ömtåliga föremål bör märkas som så.

4. Rätt storlek på flyttbilen/flyttsläpet

Om du ska boka flyttbil eller släp bör du se till att du får plats med alla dina ägodelar i den. Då blir det enklare att packa i och ur. Om du flyttar inom samma stad eller kommun kan du också slippa åka flera vändor.

Gör en skiss av lastbilen eller släpet, där du kan planera hur du ska placera dina möbler och föremål. Då får du bättre koll på hur du ska packa, vad du ska börja med och om det är något som inte kommer att få plats.

5. Använd det utrymme som finns

Finns det plats kvar på golvet i lastutrymmet? Då är det bättre att i första hand ställa flyttkartonger där än att stapla dem på varandra. På så sätt minskar risken att någonting välter.

6. Töm möbler på innehåll

Byråer, skåp och garderober bör tömmas på innehåll. Genom att tejpa eller linda täckplast runt möblerna förhindrar du att dörrar öppnas eller att lådor åker ut under flytten.

Lätta föremål som inte är ömtåliga, exempelvis lakan och handdukar, kan förvaras i en byrå med förseglade lådor.

7. Ha viktiga föremål tillgängliga

Packa viktiga föremål, som nycklar och läkemedel, i en egen låda eller väska som du kan ha framme i bilen. Då kommer du enkelt åt alla de saker du behöver under och efter flytten.


Låter du hellre någon annan sköta packningen? Få offerter från flera flyttfirmor nu.