Två kvinnliga vänner tar en pizzapaus under en flytt.

Artiklar om flytt, flyttfirmor och flyttstädning

Det finns mycket att tänka på inför, under och efter flytten. Här samlar vi tips, tricks och guider som hjälper dig och gör din flytt så smidig som möjligt.

Flyttips och guider

Två flyttarbetare packar in kartonger i en vit lastbil.
Vad kostar flyttfirma?

Vad kostar det egentligen att anlita en flyttfirma? Här vägleder vi dig genom vilka faktorer som påverkar priset för flytthjälp och ger exempel på vad en flyttfirma kan kosta.

Montagebild av en flyttfirma och ett par vänner som flyttar möbler.
Flytta själv eller anlita flyttfirma – vad är bäst?

När du ska flytta kommer du ofta behöva hjälp – antingen från vänner och familj eller en flyttfirma. Båda alternativen har sina för- och nackdelar. Här får du hjälp med att reda ut vad som passar dig bäst.

En man och en kvinna bär in flyttlådor i sitt nya hem.
Checklista för flytt: Så flyttar du smartare och smidigare

Följ vår checklista innan, under och efter flytten för att få en så bra flytt som möjligt. Här får du experttips och nyttig information att tänka på.

Flyttkartonger och bohag står samlat i en bostad inför en flytt.
Så flyttpackar du bäst

Att packa på rätt sätt gör din flytt smidigare och säkrare. Dessutom sparar du tid när du ska packa upp i din nya bostad. Så här gör du för att flyttpacka smartast.

En person dammsuger ett golv under en flyttstädning.
Flyttstädning – vad kostar det och vad påverkar priset?

Flyttstädning är både slitsamt och tidskrävande under en pågående flytt. Därför kan det vara en klok investering att låta en städfirma ta hand om flyttstädet åt dig. Men vad kostar egentligen flyttstädning?

Möbler och flyttkartonger inlastade i en flyttbil.
Så packar du flyttbilen och flyttsläpet – 7 smarta tips

När du har flyttpackat och flyttdagen är kommen återstår en sak: att lasta in sakerna i flyttbilen eller släpet. Om du gör det på rätt sätt sparar du tid och gör flytten både smidigare och säkrare.

Två kvinnor bär bohag i flyttkartonger in i en ny bostad.
Rutavdrag och flytt – vad gäller?

När du köper flyttjänster som flytthjälp, flyttstädning och magasinering har du rätt att göra ett skatteavdrag på arbetskostnaden. Men hur funkar rutavdraget egentligen?

Kvinna torkar golvet i nästan tom lägenhet.
Checklista vid flyttstädning – rum för rum

Vill du vara säker på att du inte glömmer något i flyttstädningen? Eller har du anlitat en städfirma och vill kontrollera att de inte har missat något? Använd vår enkla checklista för flyttstädning.

En ung kvinna vilar på en grön matta efter en flytt till eget boende.
7 tips till dig som ska flytta hemifrån

Att flytta hemifrån kan vara både spännande och knepigt. Det finns nämligen mycket nytt att tänka på när du nu ska flytta. Här får du sju tips som gör din flytt hemifrån enklare och bättre.

Ett sovrum med en dubbelsäng inuti en bostad.
Så undviker du oseriösa flyttfirmor

En farhåga med att anlita flyttfirma är för vissa att man råkar ut för ett oseriöst företag. Du kan dock enkelt kontrollera att den flyttfirma du tittar på är seriös. Så här gör du.

Närbild på tre flyttkartonger som står staplade på fiskbensparkett i ett hem.
Ledighet vid flytt – vad gäller egentligen?

Det är inte alltid som en flytt kan ske på en helg eller röd dag. Många behöver därför ta flyttledigt på en arbetsdag. Så här funkar ledighet vid flytt.

En krossad vas med blommor i ligger på ett mörkbrunt golv.
Vad gör jag om jag hamnar i tvist med flyttfirman?

Om du har hamnat i tvist med en flyttfirma har du troligtvis råkat ut för en oseriös firma. Här går vi igenom vart du vänder dig och hur du gör om du är missnöjd med den flyttjänst du har köpt.

Glas, porslin och packmaterial står förberett för flyttpackning på ett bord.
Packa glas inför flytten – så gör du

Ömtåliga föremål som glas och porslin går lätt sönder när man flyttar. Men att packa glas på ett säkert sätt är lättare än du tror.

Ett garage är belamrat med olika ägodelar.
Rensa inför flytten – så gör du

Att rensa inför flytt gör så att du slipper packa ner och ta med dig saker du inte använder till ditt nya hem. Ju färre ägodelar du tar med, desto billigare flytthjälp kan du få. Men hur rensar man egentligen på bästa sätt?

Ett öppet förråd med flyttlådor i en magasinerinslokal.
Vad kostar magasinering?

Vad kostar det egentligen att magasinera möbler, kartonger och prylar? Svaret är att det varierar, och beror bland annat på hur mycket som ska magasineras. I den här artikeln sammanställer vi ungefärliga priser – och vad som påverkar kostnaden.

En person bredvid en jordglob som sitter med laptop, mobil och anteckningsblock.
Flytta utomlands – vad ska man tänka på?

När det är dags att flytta utomlands dyker det ofta upp många frågetecken. När måste man anmäla utlandsflytten till Skatteverket? Finns det någon skillnad mellan att flytta inom Norden och inom EU? Och vad ska man egentligen göra med flyttlasset?

Ett svart piano och flyttkartonger i en lägenhet.
Flytta piano: Göra det själv eller ta hjälp av en flyttfirma?

Funderar du över hur du ska få med dig alla stora saker i flytten? Här är några saker som är bra att tänka på när du flyttar tunga saker, som ett piano eller ett kassaskåp.

Röd brevlåda med kuvert i.
Adressändring och eftersändning av post – hur funkar det?

Hur funkar det egentligen med adressändring och vad innebär eftersändning av post? Här är allt du behöver ha koll på för att få din post säkert levererad till din nya bostad.

Ett flertal flyttkartonger står staplade på varandra i en bostad.
Så väljer du bäst flyttkartonger – tänk på detta

Var hittar man billigast flyttkartonger, vad kostar de och hur många flyttkartonger behöver man egentligen? Här är de vanligaste frågorna och svaren för att hjälpa dig välja bäst flyttkartong.

En hund i en flyttlåda undrar hur man väljer rätt flyttfirma.
Så väljer du rätt flyttfirma

Med hjälp av rätt flyttfirma kan din stundande flytt bli en smidig och trygg upplevelse. Men att välja flyttfirma är lite av en djungel. Så vad är egentligen skillnaden mellan olika flyttfirmor?

En blomma som symbol för livet med sorg efter att en anhörig gått bort.
Checklista för dödsbo – vad ska göras?

Att hantera ett dödsbo kan kännas överväldigande i en tid när det redan är tungt. Det kan kännas svårt att veta vad som måste göras och var man ska börja. Därför sammanfattar vi det viktigaste och delar upp arbetet i 10 steg.