Två kvinnliga vänner tar en pizzapaus under en flytt.

Artiklar om flytt, flyttfirmor och flyttstädning

Det finns mycket att tänka på inför, under och efter flytten. Här samlar vi tips, tricks och guider som hjälper dig och gör din flytt så smidig som möjligt.

Flyttips och guider

Montagebild av en flyttfirma och ett par vänner som flyttar möbler.
Flytta själv eller anlita flyttfirma – vad är bäst?

När du ska flytta kommer du ofta behöva hjälp – antingen från vänner och familj eller en flyttfirma. Båda alternativen har sina för- och nackdelar. Här får du hjälp med att reda ut vad som passar dig bäst.

En man och en kvinna bär in flyttlådor i sitt nya hem.
Checklista för flytt: Så flyttar du smartare och smidigare

Följ vår checklista innan, under och efter flytten för att få en så bra flytt som möjligt. Här får du experttips och nyttig information att tänka på.

Flyttkartonger och bohag står samlat i en bostad inför en flytt.
Så flyttpackar du bäst

Att packa på rätt sätt gör din flytt smidigare och säkrare. Dessutom sparar du tid när du ska packa upp i din nya bostad. Så här gör du för att flyttpacka smartast.

Möbler och flyttkartonger inlastade i en flyttbil.
Så packar du flyttbilen och flyttsläpet – 7 smarta tips

När du har flyttpackat och flyttdagen är kommen återstår en sak: att lasta in sakerna i flyttbilen eller släpet. Om du gör det på rätt sätt sparar du tid och gör flytten både smidigare och säkrare.

Två kvinnor bär bohag i flyttkartonger in i en ny bostad.
Rutavdrag och flytt – vad gäller?

När du köper flyttjänster som flytthjälp, flyttstädning och magasinering har du rätt att göra ett skatteavdrag på arbetskostnaden. Men hur funkar rutavdraget egentligen?

En ung kvinna vilar på en grön matta efter en flytt till eget boende.
7 tips till dig som ska flytta hemifrån

Att flytta hemifrån kan vara både spännande och knepigt. Det finns nämligen mycket nytt att tänka på när du nu ska flytta. Här får du sju tips som gör din flytt hemifrån enklare och bättre.

Ett sovrum med en dubbelsäng inuti en bostad.
Så undviker du oseriösa flyttfirmor

En farhåga med att anlita flyttfirma är för vissa att man råkar ut för ett oseriöst företag. Du kan dock enkelt kontrollera att den flyttfirma du tittar på är seriös. Så här gör du.

Närbild på tre flyttkartonger som står staplade på fiskbensparkett i ett hem.
Ledighet vid flytt – vad gäller egentligen?

Det är inte alltid som en flytt kan ske på en helg eller röd dag. Många behöver därför ta flyttledigt på en arbetsdag. Så här funkar ledighet vid flytt.

En krossad vas med blommor i ligger på ett mörkbrunt golv.
Vad gör jag om jag hamnar i tvist med flyttfirman?

Om du har hamnat i tvist med en flyttfirma har du troligtvis råkat ut för en oseriös firma. Här går vi igenom vart du vänder dig och hur du gör om du är missnöjd med den flyttjänst du har köpt.

Ett garage är belamrat med olika ägodelar.
Rensa inför flytten – så gör du

Att rensa inför flytt gör så att du slipper packa ner och ta med dig saker du inte använder till ditt nya hem. Ju färre ägodelar du tar med, desto billigare flytthjälp kan du få. Men hur rensar man egentligen på bästa sätt?