En blomma som symbol för livet med sorg efter att en anhörig gått bort.

Checklista för dödsbo – vad ska göras?

Att hantera ett dödsbo kan kännas överväldigande i en tid när det redan är tungt. Det kan kännas svårt att veta vad som måste göras och var man ska börja. Därför sammanfattar vi det viktigaste och delar upp arbetet i 10 steg. Och det är värt att veta att du inte behöver göra allting själv.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Publicerad: 27.06.2023

Vad är ett dödsbo?

När någon dör övergår personens ägodelar, avtal och skulder till ett dödsbo. Det kan också kallas sterbhus. Dödsboet är en juridisk person. Ni som är arvingar till personen som gått bort blir dödsbodelägare. När den avlidna personens tillgångar har delats upp mellan arvingarna heter det att arvskiftet är klart. Efter en inkomstdeklaration året efter upphör dödsboet.

Hur snabbt måste man hantera allting?

Det finns ganska många saker att ordna när någon dör, men allting behöver inte göras på en gång. Att förlora en anhörig kan vara olika upplevelser för alla och det är viktigt att ta saker i sin egen takt. Vissa tycker det är skönt att bli klar med allt det praktiska arbetet så fort som möjligt, medan andra vill låta det ta tid.

Bara några saker måste göras inom en viss tid. Det kan du läsa mer om i den här checklistan som är indelad i 10 steg.

Innehållsförteckning
  1. Töm kylskåp och sopor
  2. Beställ dödsfallsintyg och eventuellt vårdnadsintyg
  3. Betala räkningar och avsluta autogiron
  4. Skicka in en bouppteckning till Skatteverket
  5. Genomför eventuell bodelning
  6. Skriv en arvskifteshandling och dela upp arvet
  7. Sälj och släng det ni inte själva vill ha kvar
  8. Boka städning av dödsboet
  9. Avsluta konton som din anhöriga hade
  10. Gör en inkomstdeklaration för dödsboet

1. Töm kylskåp och sopor

Ett första steg, om du har möjlighet, är att plocka ur all färsk mat som kan bli dålig och att gå ut med soporna. Du kan också sänka värmen i bostaden för att minska elkostnaderna framöver. Samla även ihop post från brevlådan.

2. Beställ dödsfallsintyg och eventuellt vårdnadsintyg

Ett dödsfallsintyg behöver du som dödsbodelägare för att kunna företräda dödsboet. Det beställer du från Skatteverket. När det finns flera dödsbodelägare behöver också du en fullmakt från de andra.

Om någon som inte är dödsbodelägare ska hantera dödsboet behövs det som kallas vårdnadsintyg.

3. Betala räkningar och avsluta autogiron

När du som är dödsbodelägare har fått dödsfallsintyget kan du företräda dödsboet. Då är det dags att betala räkningar som har kommit in och avsluta alla automatiska betalningar, till exempel överföringar via autogiro och andra typer av abonnemang och prenumerationer. Det kan också finnas paket att hämta ut, vilket du kan göra med hjälp av dödsfallsintyget.

För att se till att du får den bortgångnas post kan du anmäla eftersändning till din egen adress.

4. Skicka in en bouppteckning till Skatteverket

En bouppteckning är en sammanställning av dödsboets tillgångar. Den ska skickas in till Skatteverket inom 4 månader efter dödsfallet. Det går att göra bouppteckningen själv eller genom att anlita professionell hjälp.

Först efter att bouppteckningen är helt klar hos Skatteverket kan du börja tömma dödsboet. Även om ni är överens om vilka saker ni ska rensa bort och sälja så behöver ni alltså vänta med det. Att ta saker ur dödsboet innan bouppteckningen är färdig kan nämligen bli en straffrättslig fråga.

Om den som gått bort saknar tillgångar kan du välja att göra en så kallad dödsboanmälan genom att kontakta socialtjänsten i personens hemkommun. Socialtjänsten avgör om det går att göra en dödsboanmälan. I sådana fall kommer socialtjänsten att stå för pengar till begravningen

5. Genomför eventuell bodelning

Om den som gått bort var gift och lämnar efter sig en make eller maka, ska tillgångarna fördelas genom en bodelning innan arvskiftet. Makarnas gemensamma tillgångar kallas giftorättsgods och ska delas upp mellan den efterlevande maken/makan och dödsbodelägarna. Om det finns ett äktenskapsförord specificerar det vad som är enskild egendom och alltså inte tillhör giftorättsgodset.

Om den avlidne var sambo utan att vara gift kan den efterlevande sambon bara göra en bodelning av så kallad samboegendom. Till skillnad från en make/maka måste en sambo själv begära en bodelning.

6. Skriv en arvskifteshandling och dela upp arvet

När bouppteckningen är klar kan arvskiftet genomföras. Det finns ingen tidsgräns för när det måste vara klart, men varje år som dödsboet finns måste deklareras hos Skatteverket.

När ni dödsbodelägare fördelar arvet ska ni skapa en arvskifteshandling, vilken går att skriva själv eller låta en jurist skriva. Arvskifteshandlingen ska beskriva vad som finns att ärva (efter att skulder är betalda) och vem som ska ärva vad. Här behöver man också ta hänsyn till testamentet om det finns ett sådant. Arvskifteshandlingen ska skrivas under av alla dödsbodelägare.

Det finns många metoder för att avgöra vad som ska behållas och vem som får vad. Till exempel kan ni köpa post-it-lappar i varsin färg och sedan gå runt och märka ut vad ni skulle vilja ha.

Att dela upp en närståendes saker kan vara känsligt, men det kan också vara en process som gör att ni kommer närmare varandra. Ibland hjälper det att göra upplevelsen trevligare genom att sätta på någon musik och äta gott tillsammans.

Det går också att anlita hjälp med sortering och packning av sakerna. Det gör du enkelt genom att fylla i formuläret på denna sida. Om du har saker du vill spara, men inte vill ta hem, kan du magasinera dem.

7. Sälj och släng det ni inte själva vill ha kvar

Vad gör man då med alla de saker som ingen vill ha kvar? Det är vanligt att ta hjälp av en firma som specialiserar sig på att tömma dödsbon. Det är firmor som kan sköta försäljningen av det som kan säljas och bortforsling av det som ska slängas. Om du vill ha hjälp med försäljning och/eller bortforsling kan du välja det när du fyller i formuläret på denna sida.

8.Boka städning av dödsboet

Om bostaden ska säljas är det dags att ordna städning inför fotografering och visningar. En dödsbostädning liknar en flyttstädning och kan vara tidskrävande. Därför kan det vara bekvämt att leja bort städningen. Det kan du göra genom att fylla i formuläret här på sidan.

9. Avsluta konton som din anhöriga hade

När arvskiftet är genomfört kan du avsluta din anhörigas olika konton och avtal som inte längre behövs. Kom ihåg sådant som hemförsäkringen, elavtal och avtal för sophämtning. Id-kort, pass och körkort bör du makulera.

Fundera också på hur ni vill göra med personens konton på sociala medier. Vissa väljer helt enkelt att ta bort dem och vissa väljer att göra om kontona till minnessidor för personen. Glöm inte heller mejlkonton, molntjänster för foton och andra digitala tjänster.

10. Gör en inkomstdeklaration för dödsboet

Året efter arvskiftet är det dags att deklarera hos Skatteverket. Vanligtvis är det året efter dödsfallet. I sådana fall gäller deklarationen både inkomst som din anhörige fick under året och eventuella inkomster som dödsboet har haft. Därefter kommer du se på skattekontot om du behöver göra en inbetalning eller få en utbetalning av skatt.

När arvskiftet och inkomstdeklarationen är färdiga kommer dödsboet att bli skattemässigt avslutat.

Få offerter från professionella firmor

Det är som sagt möjligt att få hjälp med sortering, packning, städning, försäljning, bortforsling och eventuell magasinering. Flytta.se är en tjänst som ger dig offerter på dödsbohantering från upp till tre olika företag. Det är gratis för dig och du behöver inte tacka ja till någon av offerterna om det inte känns rätt. Vi samarbetar bara med pålitliga aktörer.

Få hjälp med dödsboet