Så flyttpackar du bäst
Att packa på rätt sätt gör din flytt smidigare och säkrare. Dessutom sparar du tid när du ska packa upp i din nya bostad. Så här gör du för att flyttpacka smartast.
Förpackningsmaterial
Att ha något att packa i är en förutsättning för att du ska kunna flytta. Därför är det bra att köpa på sig flyttkartonger och använda eventuella kartonger du kanske redan har hemma. För att skydda dina saker är det också bra om du har förpackningsmaterial. Däremot kan du i många fall spara pengar på att använda exempelvis filtar och handdukar istället för skyddspapper.
Med det sagt bör du inte alltid försöka snåla in på förpackningsmaterial. Det är förstås viktigt att dina saker kommer fram till den nya bostaden utan skador. I första hand ska du alltså se till att dina ägodelar faktiskt har tillräckligt med skydd. Omslut hellre porslin med silkespapper än hushållspapper.
Strukturera upp flyttpackningen
För att göra både flytten och packningen smidigare är det bra om du rensar innan flytten. Då slipper du ta med dig sådant du egentligen inte behöver och sådant du vill bli av med. Sälj sakerna eller skänk dem till välgörenhet. Läs mer om hur du rensar på bäst sätt här.
Ett enkelt sätt för att skapa struktur i flyttpackningen är att dela upp den utifrån bostadens olika rum. Då får du bättre koll på vad som är packat och vad som finns kvar att ta tag i.
Vilket rum du ska börja med beror på hur mycket du kommer att använda de olika rummen fram till flyttdagen. Exempelvis badrummet kan vara bra att ta sist av allt, och förvaringsutrymmen kan du börja med tidigt.
Förvaringsutrymmen
Förråd, garage, vind och källare är en bra startpunkt för din flyttpackning. Här har du säkert en del saker du har glömt bort och inte längre behöver. Passa därför på att rensa innan flytten, så slipper du packa ner och ta med dig onödiga saker.
- Torka av cykel och trädgårdsredskap från smuts, så att dina möbler inte blir lortiga. Motorgräsklippare och andra maskiner eller apparater ska tömmas på olja, bensin och diesel. Förvara de stående så att inget drivmedel spills.
Vardagsrum
I vardagsrummet kan du börja packa tidigt. Här finns ofta inredning och prydnadsföremål som kan få stå i flyttkartongerna fram till flyttdagen.
- Tunga böcker och tidningar kan du med fördel packa i en resväska. Om resväskan har hjul blir det enkelt att rulla böckerna till och från flyttbilen. Om du packar böcker i flyttkartong, fyll då endast hälften av kartongen och fyll resten med lätta föremål, till exempel lakan. Eventuella lösa hyllplan i din bokhylla kan du ta ut och tejpa ihop.
- Rulla ihop mattor och omslut med tejp, snöre eller liknande. Flera mattor kan rullas ihop tillsammans.
- Packa prydnadsföremål med skyddspapper eller bubbelplast. Placera dem gärna i mindre kartonger och originalförpackningar, som du sedan samlar i en flyttkartong.
- Lampor kan vara ömtåliga. Om möjligt, häng upp taklampor i flyttbilens tak. Annars kan du placera dem i flyttlådor. Skruva ur glödlampor och ta av lampskärmar. Lägg lampskärmar i egna plastpåsar, så att de inte blir smutsiga eller tar skada.
- Bänkar, byråer och skåp kan omslutas med täckplast eller skyddsfolie. Då slipper du repor och märken på dina möbler. Dessutom ser du till att inga skåpsdörrar eller byrålådor råkar öppnas eller ramla ut ur möbeln. Därför kan du låta innehåll som inte är ömtåligt ligga kvar.
- Skruva loss lösa möbeldelar som soff- och bordsben.
- Packa tavlor först i wellpapp och sedan i bubbelplast. Målningar bör även ha ett lager silkespapper över målningen. Se till att inget skaver mot taveldukarna och att inget riskerar att repas. Vara extra noggrann med att skydda hörnen – använd gärna ett extra lager wellpapp. Ställ tavlorna på högkant i en flyttkartong, framsida mot framsida, och se till att de inte har utrymme att åka runt under flytten. För särskilt ömtåliga tavlor finns särskilda tavelkartonger att köpa.
- Krukväxter bör packas stående i öppna flyttkartonger. Placera dem i plastpåsar så att jord och vatten inte rinner ut i kartongen. Om det är kallt utomhus bör du fylla kartongen med exempelvis tidningspapper. Det fungerar som isolering. Växterna bör inte nyligen ha vattnats inför flytten.
- Packa tv:n i originalförpackningen om du har den kvar och vaddera så att tv:n inte har utrymme att åka runt under flytten. Se till så att förpackningen fortfarande är hel och stark. Det går också att köpa tv-lådor som du kan förvara tv:n i. Koppla ur kablar och sladdar.
- Samla sladdar och liknande från tv och annan elektronik i separata grupper. Det kan du exempelvis göra genom att placera dem i varsina plastpåsar, som du sedan märker med etiketter. Då vet du var de ska vara när du sedan packar upp.
- Fäst samman avlånga föremål som gardinstänger och moppar med tejp eller snöre. Tejpa gardinstängernas ändar så att de inte åker ut.
Sovrum
Här kan du i god tid börja packa bland annat lakan, kläder och annat du inte kommer behöva fram till flyttdagen. Kom ihåg att du kan använda lakan, handdukar och kläder som förpackningsmaterial och för att fylla ut tomrum i flyttkartonger.
- Istället för att vika dina kläder och packa ner de i lådor kan du helt enkelt låta dem sitta kvar på galgarna. Täck dem sedan med sopsäckar så att de inte blir lortiga under flytten. Väl på plats i ditt nya hem kan du snabbt och enkelt hänga in kläderna i garderoben igen.
- Speglar kan omslutas med wellpapp och bubbelplast. Stark tejp kan användas för att stärka spegelns glas. Gör ett kryss på spegelns fram- och baksida genom att tejpa diagonalt från det ena hörnet till det andra. Packa spegeln så att den står upp och så att den inte kan falla eller åka runt under flytten.
- Rulla ihop madrassen och omslut den med tejp, snöre eller liknande. Lägg madrassen i sopsäckar, så blir den inte lortig.
- Skruva loss sängram och sängben, så tar sängen mindre plats i flyttbilen.
Kök
När det kommer till köket kan du i god tid packa ner sådant du inte kommer att använda. Exempelvis stekpanna, bestick, tallrik och glas kan dock vara bra att vänta med, så att du kan fortsätta laga och äta mat som vanligt.
- Om du placerar dina tallrikar vertikalt istället för att stapla dem på varandra står de ännu säkrare. Slå in tallrikarna i skyddspapper, bubbelplast eller tidningspapper och se till att de inte nuddar varandra.
- Glas ska packas stående. Snåla inte med skyddspappret eller bubbelplasten och packa gärna i insats, kartonger eller glasens originalförpackningar. Packa tätt så att porslinet och glasen inte har utrymme att kastas omkring i flyttkartongen. Har du slut på papper? Slå två flugor i en smäll genom att packa porslin, glas och andra ömtåliga med dina handdukar. Du kan också använda klädesplagg.
- Bestick kan också packas i handdukar eller andra tyger. Gör det tydligt var vassa knivar finns, så att ingen råkar skada sig. Rulla in knivarna i bubbelplast, wellpapp eller tidningspapper. Tejpa så att materialet håller sig på plats.
- Köksapparater kan du skydda med bubbelplast eller skyddspapper. Packa apparaterna i deras originalförpackningar om du har dem kvar. Dessa samlar du sedan i en flyttkartong.
- Ska du ta med dig diskmaskinen till din nya bostad? Låt då en fackman kopplar ur dem, så att allt går rätt till och så att ingenting går sönder. Om du får hjälp av en flyttfirma ska diskmaskinen vara urkopplad och tömd på vatten innan flyttdagen.
- Kyl- och frysvaror kan packas sist på själva flyttdagen. Då slipper du läckage och lukt i flyttbilen. För längre flyttar bör du förvara varorna i en kylbox eller frysväska.
Badrum
Badrummet kan du börja flyttpacka i när det är några dagar kvar till flytten. Spara sådant som du använder dagligen till sist.
- Plastflaskor och vätskor kan enkelt läcka under en flytt. Linda därför gärna in behållarna i plastfolie och lägg dem sedan i en plastpåse som du sluter.
- Mediciner och läkemedel som du kan behöva är det bra att vänta med. Se till att detta finns tillgängligt innan, under och efter flytten.
- Om du ska ta med dig tvättmaskin och torktumlare till din nya bostad, anlita en behörig fackman till att koppla ur dem. Då riskerar du inte att någonting går sönder eller att någon kommer till skada. Om du får hjälp av en flyttfirma ska torktumlare och tvättmaskin vara urkopplad och tömd på vatten innan flyttdagen
10 smarta tips
- Märk dina flyttkartonger – särskilt de som innehåller ömtåliga föremål. Märk vilken sida som pekar uppåt och skriv vad som finns i kartongen. Då blir det inte bara enklare att strukturera flytten och att packa upp, utan risken för att något går sönder blir även mindre.
- På samma sätt som du kan dela in flyttpackningen i olika rum, är det bra att markera flyttkartongerna efter rum. Använd etiketter med olika färger för olika rum eller märk helt enkelt kartongerna med vilket rum de ska till i din nya bostad.
- Kontrollera att dina flyttkartonger är hela, torra och rena. Vaddera bottnen så att den blir extra stabil.
- Placera tunga objekt längst ned.
- Packa inte för tungt. Då riskerar varken kartongen eller din rygg att gå sönder. Men lämna heller inte något utrymme i kartongerna. Fyll ut med papper, styrolitkulor, kläder eller annat tyg. På så sätt får innehållet inget utrymme att röra sig.
- Ömtåliga skor kan packas separat i skokartonger och fyllas med papper, så att de håller formen. Skor som tål att slitas lite kan packas som vanligt i en flyttkartong.
- Om du har plockat isär möbler inför flytten får du en hel del skruvar som enkelt kan blandas ihop och skapa huvudvärk när det är dags att montera möblerna igen. Lägg skruvarna i separata, märkta påsar så blir det enklare.
- Packa viktiga föremål i en egen väska eller låda. Här kan du förvara bland annat nycklar, toalettpapper, verktyg, mediciner, viktiga papper samt kläder och handdukar att ha dagen efter flytten.
- Packa ner belysning sist av allt och packa upp den först av allt i den nya bostaden. En flytt i mörker är varken lätt eller kul.
- Om du inte hinner eller vill packa själv kan du överlåta det till en flyttfirma. De vet hur man packar smart och effektivt. Fyll i formuläret för att få offerter från upp till fyra flyttfirmor.
Fortsätt läsa: Så packar du flyttbilen