Två kvinnor bär bohag i flyttkartonger in i en ny bostad.

Rutavdrag och flytt – vad gäller?

När du köper flyttjänster som flytthjälp, flyttstädning och magasinering har du rätt att göra ett skatteavdrag på arbetskostnaden. Så här fungerar rutavdrag vid flytt.

Vad är rutavdrag och skattereduktion?

Rutavdrag – även stavat RUT-avdrag (förkortning för rengöring, underhåll och tvätt) – är ett skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Här räknas flyttjänster som flytthjälp, flyttstädning och magasinering in.

Skattereduktion innebär att den summa skatt du ska betala reduceras, alltså minskas. Genom att utnyttja rutavdraget kan du spara pengar när du ska flytta.

Har jag rätt till rut eller rot?

När det gäller flytthjälp och flyttstädning är det just rutavdrag du har rätt till. Rotavdrag är istället ett avdrag för arbeten i hemmet, och står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Flyttjänster ingår därför i inte i rotarbeten.

Rutavdrag vid flytthjälp

Att anlita en flyttfirma är avdragsgillt, men kom ihåg att det bara är arbetskostnaden som kan ge skattereduktion. Därför får du inte göra rutavdrag för alla flyttjänster. Exempelvis ges du inte avdrag för att hyra flyttbil, flyttkartonger eller magasinering. Däremot är arbetstiden för transporten till magasinering avdragsgill.

Så vad kan egentligen göras avdrag på vid en flytt? Följande flyttjänster ger dig rätt till rutavdrag:

  • Flytta ditt bohag mellan dina bostäder eller magasin, eller i samband med homestyling.
  • Packhjälp – både upp- och nedpackning.
  • Montering och nedmontering av möbler som behöver plockas isär, samt ned- och uppsättning av tavlor, armaturer och gardiner.

Om flytten sker i Sverige måste flyttfirman ha F-skatt. För flyttar till och från utlandet gäller andra regler.

Rutavdrag vid utlandsflytt

Om du ska flytta utomlands har du rätt till rutavdrag om flytten sker mellan bostäder eller magasinering inom EES-området eller Schweiz. Om flytten sker utanför EES-området eller Schweiz får du inte rätt till rutavdrag.

Om flytten sker både i Sverige och utomlands måste den utländska utföraren vara godkänd för F-skatt för att du ska få göra rutavdrag för hela arbetskostnaden. Om utföraren inte är godkänd för F-skatt men har ett skuldfrihetsintyg får du göra avdrag på arbetskostnaden som sker utomlands.

Samma regler gäller även om du ska flytta från utlandet tillbaka till Sverige. Om du anlitar en utländsk flyttfirma som är godkänd för F-skatt i Sverige får du alltså göra avdrag på arbetskostnaderna som sker i EES-landet eller Schweiz och i Sverige.

Rutavdrag vid flyttstädning

Rutavdrag ges för att utföra flyttstädning hos den som ska flytta in eller ut ur en bostad. Här ingår bland annat städning som dammtorkning, dammsugning och fönsterputsning. Du får inte rutavdrag för grovstädning och specialstädning som poolrengöring.

Rengöring av ventilation, avloppsrensning och rengöring med specialutrustning är istället rotarbeten som ger rätt till rotavdrag.

Så fungerar rutavdrag

Sedan den 1 augusti 2016 räknas flyttjänster som rutarbete och kan därför ge rätt till skattereduktion. Januari 2021 höjdes maxbeloppet för rutavdraget från 50 000 kr till 75 000 kr per person och skatteår.

Dessutom breddade rutavdraget med fyra nya tjänster, däribland transport av bohag mellan bostad och magasinering, även om transporten inte sker i samband med en flytt.

Du behöver inte ansöka om att få rutavdrag, utan den som utför arbetet ska dra av en del av arbetskostnaden direkt på fakturan om arbetet ger rätt till avdrag. Om du redan har gjort rut- eller rotavdrag under året bör du informera arbetsutföraren om detta, så att de kan göra rätt avdrag på fakturan.

Du får göra avdrag på maximalt 50 % av arbetskostnaden, upp till maximalt 75 000 kr per person och år. För rotavdrag är maxbeloppet 50 000 kr. Rut- och rotavdrag räknas ihop, vilket innebär att du som exempelvis har gjort rotavdrag för 50 000 kr bara kan göra rutavdrag för 25 000 kr samma år.

Men hur stort avdrag du kan få beror även på din inkomst och hur många andra avdrag du gör. Om du exempelvis nyligen har installerat solceller kanske du har gjort avdrag för installation av grön teknik. Då kan du inte göra lika stort avdrag för rot- och rutarbeten.

Hur får jag rutavdrag?

Det finns vissa villkor för att du ska kunna få rutavdrag – och det är du som ansvarar för att de är uppfyllda.

Villkor för rutavdrag

  • Du måste vara minst 18 år.
  • Arbetet måste ge rätt till rutavdrag.
  • Du måste ha kvar rutavdrag att utnyttja.
  • Företaget du anlitar måste ha F-skatt. Här kan du kolla upp om ett företag har F-skatt.
  • Du måste använda din bostad som permanentbostad, fritidsbostad eller liknande.
  • Du måste vara bosatt och betala skatt i Sverige eller vara bosatt utomlands och vara begränsat skattskyldig.
  • Du måste betala tillräckligt med skatt.

Hur stort rutavdrag du kan få och har utnyttjat kan du räkna ut hos Skatteverket.


När du ska flytta kan du med fördel anlita en flyttfirma som sköter allt det tråkiga som en flytt faktiskt innebär – exempelvis transport, packning, montering och städning.

Om du ska anlita en flyttfirma bör du jämföra flera flyttfirmor, så att du hittar rätt firma för din flytt till rätt pris. Det gör du enkelt genom att fylla i formuläret här på Flytta.se. Du får då offerter från upp till tre flyttfirmor. Sedan kan du enkelt jämföra deras priser och välja den flyttfirma som passar dig bäst.

Få offerter från flyttfirmor