Lådor med ägodelar står uppsamlade efter en rensning inför flytt.

Rensa inför flytten – så gör du

Att rensa inför flytt gör så att du slipper packa ner och ta med dig saker du inte använder till ditt nya hem. Om du flyttar med hjälp av en flyttfirma kommer volymen av alla dina ägodelar att påverka priset. Ju färre ägodelar du tar med, desto billigare flytthjälp kan du alltså få. Men hur rensar man egentligen på bästa sätt?

Under åren är det lätt hänt att du sparar på dig saker som du lägger in i förrådet, ner i källaren eller upp på vinden – med tanken att du någon gång kommer att få användning för prylen. Oftast förblir sakerna dock oanvända.

För att göra din flytt enklare bör du i god tid rensa de saker du inte längre använder eller inte vill ha. Här gäller det att våga göra sig av med sådant du vet att du inte kommer att använda – även om det blir sentimentalt och känns tufft.

Om du är osäker på något kan du ställa saken åt sidan tills dess att du har bestämt dig för att spara, slänga eller skänka bort den. Men vänta inte för länge. Ge det kanske en dags betänketid, inte mer.

För att rensa krävs inte mycket förberedelser. Sätt av lite tid och ha sopsäckar till hands. Sedan är det bara att köra igång. Här får du några tips på vad du kan rensa och hur du rensar mer effektivt.

Hur och vad bör jag rensa?

Det kan vara svårt att veta var man ska börja rensa. En bra start är förvaringsutrymmen, som förråd, garderober och byråer. Exempel på saker som kan rensas här är:

  • Kläder. Vi tror ofta att vi använder alla våra kläder, men så är det oftast inte. Och med lite tur kanske du hittar ett undangömt, gammalt plagg som du får ny kärlek för och kan börja använda igen. Glöm inte att rensa ytterkläder och tillbehör.
  • Skor. Här gäller samma princip som med kläder. Kanske har du åtminstone ett par gamla gympadojor som du kan göra dig av med?
  • Inrednings- och prydnadssaker. Om du har bytt inredningsstil hemma kanske du har bytt ut dina gardiner eller plockat undan en prydnadsskål. Fråga dig då om du behöver dessa saker.
  • Möbler. Gå igenom gamla och oanvända möbler. Ibland är det enklare att ställa undan en halvtrasig stol än att slänga den. Men behöver du den verkligen?
  • Papper och dokument. Gamla kataloger, manualer och andra dokument som du inte längre behöver kan slängas. Spara eventuella räkningar, kvitton för större köp och viktiga papper. Särskilt viktiga dokument, som köpekontrakt, kan skannas och förvaras även digitalt.

Du kan också välja att rensa rum för rum. Börja då med exempelvis sovrummet och jobba dig vidare genom bostaden tills alla rum är rensade. För ännu mer struktur kan du dela upp ett rum i olika delar, där du till exempel börjar med att rensa garderoben för att sedan gå vidare till byrån.

När du rensar kan du med fördel sortera sådant du vill spara i en soppåse, det du vill slänga i en annan och det som ska säljas eller skänkas bort i en tredje. Då blir det enklare för dig när du har rensat klart.

Vad ska jag göra med det jag har rensat?

När du har rensat klart kommer du troligtvis ha åtminstone en sopsäck med saker som du inte riktigt vet vad du ska göra av. Här finns några enkla alternativ.

  • Ett alternativ är att sälja de saker du inte vill ha för att tjäna en slant. Använd en annonsplats, sociala medier eller hör av dig till bekanta.
  • Om du vill bli av med dina saker snabbt kan du skänka dem till välgörenhet eller second hand.
  • Sådant du inte kan sälja eller skänka bort kan slängas och återvinnas. Men se till att det görs på rätt sätt. Möbler, elektronik, trasiga cyklar och annat grovt avfall ska inte slängas i vanliga sopkärl, utan ska återvinnas. Glöm inte heller att sortera de saker du lämnar på återvinningen.

Kom ihåg att utgången medicin och läkemedel inte ska slängas i hushållssopor, utan ska lämnas in till ditt apotek. Det beror på att läkemedel klassas som farligt avfall och kan vara skadligt för miljön.

Läkemedelsverket avråder från att använda läkemedel vars bäst före-datum har passerat. Skälet är att läkemedlets effekt och säkerhet inte kan garanteras, samt att bipacksedeln kan ha ändrats.


Fortsätt läsa: Så flyttpackar du bäst