En nyinflyttad, ung kvinna med hörlurar ligger på en matta på golvet, med flyttkartonger omkring sig.

7 tips till dig som ska flytta hemifrån

Att flytta hemifrån kan vara både spännande och knepigt. Det finns nämligen mycket nytt att tänka på när du nu ska flytta. Här får du sju tips som gör din flytt hemifrån enklare och bättre.

Ditt egna hem är både en frihet och en fallgrop. Nu får du själv bestämma, men räkna också med att du får ta betydligt mer ansvar.

1. Abonnemang och avtal

När du flyttar in din egen bostad finns en mängd avtal och abonnemang att teckna. Annars riskerar du att stå utan el och internet när du väl flyttar in.

Om du studerar kan det finnas särskilda studentabonnemang, studentavtal och studentförsäkringar med förmånliga priser. Kolla bara hur lång uppsägnings- och bindningstiden är, och granska alltid försäkringsvillkoren. För att spara ännu mer pengar rekommenderas det att du alltid jämför elavtal, försäkringar och bredband.

Elavtal

För elen betalar du per använd kilowattimme (kWh). När du ska teckna elavtal kan du själv välja vilket elbolag du vill ha. Olika elbolag har olika priser och elavtal. De vanligaste formerna är fast, rörligt och mixat elavtal.

Ett fast elpris innebär att du betalar samma kostnad under hela det fasta elavtalets bindningstid (oftast mellan ett halvår till tre år). Det rörliga elpriset stiger och sjunker utifrån hur priset på den nordiska elbörsen Nord Pool utvecklas. Oftast blir priset högre under vintern och lägre under sommaren. Ett mixat elpris är en blandning av det fasta och det rörliga elavtalet. Du får då ett fast elpris under vintern och ett rörligt elpris under sommaren.

Du bör alltid aktivt välja ett elbolag. Annars får du ett så kallat anvisat elavtal, vilket oftast är dyrare än om du själv väljer ett elavtal från valfritt elbolag. För att hitta elbolaget med bäst priser i ditt område bör du jämföra elbolag och elavtal.

Du kan däremot inte välja vilket nätbolag du vill ha. Var du bor avgör vilket nätbolag du får. Till nätbolaget betalar du en nätavgift som består av en fast del (abonnemangsavgift) och en rörlig del (överföringsavgift). Den fasta delen beror bland annat på hur stor huvudsäkring du har i din bostad, och den rörliga delen beror på hur mycket el du använder.

Bredband, tv och telefoni

För att kunna använda wifi i ditt hem behöver du teckna bredbandsabonnemang. Du kan inte alltid välja mellan alla Sveriges olika bredbandsleverantörer, men oftast brukar du kunna välja mellan åtminstone flera. Därför kan du med fördel jämföra priser och hastigheter för att hitta det abonnemang som passar dig bäst. Ibland ingår router i abonnemanget. Annars behöver du själv köpa en.

När du väljer bredband kan du välja mellan fast och mobilt bredband. Fast bredband får du via exempelvis fiber eller via telejacket (xDSL). Mobilt bredband fås via mobilnätet (3G eller 4G) och kräver ett sim-kort.

Om du vill ha fast telefoni får du betala en fast kostnad för att anslutas till telefonnätet. Dessutom tillkommer löpande samtalskostnader. Det är sällan som fast telefoni behövs idag. Att ha en mobil räcker gott och väl. Kom då bara ihåg att teckna ett mobilabonnemang.

Om du vill ha digital-tv får du teckna abonnemang även för det. Eventuella streamingtjänster kommer också att kosta en slant i månaden.

Tidigare har den som är 18 år eller äldre och äger en tv varit tvungen att betala radio- och tv-avgift, men sedan den 1 januari 2019 har denna avgift ersatt med en individuell public service-avgift. Den betalas direkt med skatten. Du behöver därför inte göra någon inbetalning.

Försäkringar

Oavsett var och hur du bor behöver du alltid en hemförsäkring. Då får du ersättning om du skulle drabbas av bland annat brand eller inbrott. Utan en hemförsäkring får du ingen ersättning.

Hur mycket en hemförsäkring kostar beror bland annat på hur stor din bostad är och var du bor. I regel kan du dock räkna med att betala någon eller några hundralappar i månaden. Om din bostad har säkerhetsdörr eller hemlarm kan du få en rabatt på din försäkring. Du brukar också kunna få rabatt om du redan har eller väljer att teckna flera försäkringar hos samma försäkringsbolag.

Du bör också kolla om du har en aktuell barnförsäkring genom dina föräldrar. Om du inte har det bör du överväga att teckna en olycksfallsförsäkring. Den ger dig ersättning för bland annat vårdkostnader, om du skadar dig eller får nedsatt arbetsförmåga.

Om du är medlem i ett fackförbund kan du ofta teckna en gruppolycksfallsförsäkring via facket. Om du jobbar kan du ha rätt till en arbetsgivarbetald försäkring. Kolla med din arbetsgivare vad som gäller.

När det kommer till försäkringar är inte billigast alltid bäst. Olika försäkringsbolag har olika priser, men även olika försäkringsvillkor – det vill säga vad försäkringen täcker och under vilka omständigheter. Kolla därför igenom försäkringsvillkoren noggrant innan du tecknar en försäkring.

2. Inredning och saker att köpa

Det är roligt att köpa en snygg soffa. Det är mindre kul att köpa en osthyvel. Men det är en typisk sak som många glömmer bort när de ska flytta. Och det är sällan skoj att komma på det i efterhand.

Det finns många saker som är bra att ha i hemmet, som kanske inte är så självklara under flytten. Här är några exempel:

  • Husgeråd som potatisskalare, osthyvel, ugnsform och konservöppnare.
  • Verktyg som hammare, spik, skruvmejsel, skruvdragare och måttband.
  • Förlängningskablar och grenuttag.
  • Diskställ och disktillbehör.
  • Dammsugare och städtillbehör.
  • Duschdraperi.
  • Galgar.

Du behöver inte heller köpa allt nytt. När du ska köpa möbler kan du därför spara pengar på att köpa begagnat. Kolla second hand-butiker och loppisar. Kanske har familj eller vänner möbler eller husgeråd de inte längre använder? Äldre och slitna möbler kan enkelt fräschas upp med ny färg.

En viktig sak att köpa är en brandvarnare. Om det redan finns en i din bostad ska du kontrollera att den fungerar. Byt gärna batterier. Du kan med fördel även köpa en brandsläckare. Och när du väl är på plats i ditt nya hem får du inte glömma kastrullen på spisen eller att släcka ljusen. En brand är inte bara en oerhörd fara för dig, utan dina grannar också.

3. Kontrakt och besiktning

Oavsett om du hyr studentboende, har förstahandskontrakt eller hyr i andra hand ska du alltid ha ett skriftligt hyreskontrakt mellan dig och din hyresvärd. Granska kontraktet noggrant och spara det på ett säkert ställe. Då har ni båda koll på vad som gäller avseende hyra, hyresperiod, flyttstädning, eventuella inventarier och så vidare.

Utan ett hyreskontrakt har du inget stöd om det skulle uppstå en tvist mellan dig och hyresvärden. Nöj dig därför inte med enbart ett muntligt kontrakt.

Tips till dig som hyr i andra hand

Om du ska hyra i andra hand behöver du och förstahandshyresgästen godkännande att hyra i andra hand från hyresvärden. Annars kan du behöva flytta ut i förtid.

Den hyra som förstahands­hyresgästen kan kräva får inte överstiga den hyra som denne betalar. Förstahandshyresgästen får dock ta ett påslag för kostnader för till exempel el och bredband. Påslaget får däremot inte överstiga vad denne själv betalar för tjänsterna.

Om hyresrätten hyrs ut möblerad får förstahandshyresgästen även ta ett påslag för detta. Detta påslag för inte överstiga 15 % av hyran.

Innan du flyttar in bör du besikta bostaden. Då går du igenom den tillsammans med din hyresvärd. Under tiden kan ni anteckna eventuella skador och brister i bostaden, så att du inte blir ersättningsskyldig för redan befintliga skador. Ett tips är att ta bilder på det slitage och de skador som finns. Meddela sedan din hyresvärd om dessa.

4. Gör en budget

Ett eget hem kostar. Räkna med att dina utgifter kommer att öka kraftigt. Hyra, el, bredband, tv, lån, fackavgift, streamingtjänster, gas och försäkring är fasta kostnader som du kanske kommer ha. Lägg till på det utgifter för transport och kollektivtrafik, shopping och nöje samt mat och hygienartiklar. Ibland behöver du även betala för värme och vatten. Och glöm inte oregelbundna kostnader som kan ske mer på årsbasis än månadsvis, som tandläkarbesök eller bilskatt.

Skriv upp vilka månatliga inkomster efter skatt och utgifter du har på ett pappersark eller i ett Excel-dokument. Då får du bättre koll på hur mycket pengar du har över innan lön eller studiebidrag, och hur mycket pengar du kan lägga undan för att spara varje månad. Du ser också om det går åt mycket pengar till att exempelvis äta ute. Om det är knapert med pengar kanske det är dags att börja med matlåda istället.

Försök att spara undan 10 % av din inkomst varje månad till en buffert. Då har du undansparade pengar som du kan använda vid nödfall eller om till exempel din kyl plötsligt går sönder.

För de som studerar eller söker arbete och är mellan 18 och 29 år finns bostadsbidrag att söka. Bostadsbidraget för unga ansöker du om hos Försäkringskassan.

5. Flyttanmälan och eftersändning

Strax innan flytten kan du göra en flyttanmälan hos Skatteverket för att få rätt folkbokföringsadress. Men även om du gör en flyttanmälan är det inte alltid alla företag som får din nya postadress. Därför kan du eftersända din post genom Adressändring. Den post som skickas till din gamla adress skickas då istället till din nya adress, så att du inte riskerar att missa brev och fakturor.

6. Vilka regler gäller i fastigheten?

Du kanske inte är helt nöjd med hur din nya bostad ser ut. Då kan lite målarfärg eller en ny tapet göra stor skillnad. Men du måste först kolla med din hyresvärd att du faktiskt får måla om. Får du enbart måla om sovrummet eller har du även tillåtelse att renovera kök och badrum? Innan du påbörjar någon renovering bör du dock kolla upp bygglov, vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare och hur din försäkring gäller vid renovering.

Om du bor i ett hyreshus bör du också kolla när det ska vara tyst på kvällarna. En högljudd fest efter klockan 22 på en vardag är inte alltid populärt hos dina närboende. Kolla också regler för tvättstugan och andra gemensamma utrymmen.

7. Inför flytten

Planera inför flytten så går den smidigare och blir roligare. Det finns nämligen mycket att tänka på. Ska du exempelvis köpa, hyra eller låna flyttkartonger? Eller använda banankartonger? Sådana kan du få i mataffärer. Läs våra olika flyttips här, så får du en enklare flytt.

Underskatta dock inte hur slitig en flytt kan vara. Det tar tid. Därför kan det vara värt att anlita en flyttfirma. Då kan du få hjälp med allt från packning till bärhjälp och flyttstädning.

Innan du väljer en flyttfirma bör du ta in och jämföra offerter. Då kan du hitta en bra flyttfirma för ett bra pris. Det gör du enklast genom att fylla i formuläret på Flytta.se.