Ett flertal flyttkartonger står staplade på varandra i en bostad.

Så väljer du bäst flyttkartonger – tänk på detta

Flyttkartonger finns i en rad olika storlekar, prisklasser och kvaliteter. Men var hittar man billigast flyttkartonger, vad kostar de och hur många flyttlådor behöver man egentligen? Denna guide sammanfattar allt du behöver veta när du ska välja flyttkartonger.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 02.09.2022

Det finns en mängd olika funderingar som kan uppstå i valet av flyttkartong, och de olika alternativen ute på marknaden är en djungel. I denna artikel har vi sammanfattat de vanligaste frågorna och svaren kring vilka flyttkartonger du ska välja inför flytten.


Artikelns innehåll
  1. Hur ska flyttlasset transporteras?
  2. Ska du magasinera flyttkartongerna?
  3. Material – wellpapp eller plast?
  4. Vilka varianter och storlekar finns det?
    1. Specialiserade flyttkartonger
    2. Små eller stora kartonger – vad är bäst?
  5. Hur många flyttkartonger behöver jag?
  6. Vad kostar flyttkartonger?
  7. Var hittar jag bäst och billigast flyttkartonger?
  8. Sammanfattning

Hur ska flyttlasset transporteras?

Innan du börjar kolla på vilka typer av flyttkartonger som finns på marknaden bör du tänka på vad du ska använda kartongerna till. Valet av flyttkartong beror mycket på hur långt lådorna ska transporteras och under vilka förhållanden.

Om flyttlådorna ska transporteras långt i flyttlasset eller om du ska flytta utomlands kan det vara klokt att investera i en dyrare kvalitetslåda med fler lager wellpapp och tjockare väggar som tål den långa färdvägen. Flyttkartonger av högre kvalitet är helt enkelt tåligare än billiga, mer instabila kartonger som riskerar att gå sönder och ge vika under under flytten.

Det kan även vara värt att investera i en kartong med fler lager wellpapp om det finns risk för att lådorna utsätts för regn under transporten, för att undvika att dina ägodelar kommer till skada.

Flyttkartonger som ska magasineras

Utöver typ av transport och hur långt flyttlasset ska transporteras, beror valet av flyttlåda även på om och hur lådorna ska magasineras.

För flyttlådor som ska magasineras under en längre tid i förrådslokaler är det viktigt med en kartong med flera lager för att skydda innehållet – dels för att underlätta stapling, dels för att skydda mot fukt.

Vid kortare magasinering, eller om du inte ska flytta särskilt långt, kan det dock räcka med en billigare, något mindre stabil kartong. Om du även flyttar många lådor själv kan faktorer som bekväma handtag också vara värt att tänka på när du väljer flyttkartong.

Läs även: Vad kostar det att anlita en flyttfirma?

Material – wellpapp eller plast?

Vilken slags material flyttlådorna ska ha bör anpassas efter föremålen som ska packas – samt deras vikt och storlek – för att undvika att innehållet skadas under flytten.

Närbild på flera lager wellpapp.
Wellpapp. Flera lager wellpapp är viktigt för flyttkartongens stabilitet.
Wellpapp

De allra flesta väljer att flytta med kartonger i wellpapp. En stabil flyttlåda är viktigt för att kartongen inte ska ge vika när den staplas ihop med resten av bohaget i flytten. Därför rekommenderas det att investera i en tjockare, tåligare variant med flera lager – särskilt om du ska transportera lådorna långt eller stapla dem.

Kartonger med minst fem lager brukar rekommenderas. Ibland kallas dessa kartonger även för dubbelwell.

Plastlådor

Vissa väljer att använda plastlådor när de flyttar. De kostar lite mer än flyttkartonger men de håller längre och kan återanvändas under fler flyttar. Lådorna kan även komma till användning för framtida förvaring, och de tål fukt bättre än kartonger i wellpapp.

Varianter och storlekar

Det finns ingen standardstorlek för flyttkartonger, vilket innebär att måtten varierar mellan olika företag och modeller. Det är därför en bra idé att försöka köpa kartongerna från samma företag för att underlätta när du ska stapla dem i släpet eller lastbilen. Om alla dina flyttlådor har samma mått kan du utnyttja ytan mer effektivt samtidigt som flyttlasset står mer stabilt.

Flyttkartonger kommer ofta i flera modeller och varianter. Förutom att de ofta erbjuds i olika storlekar från liten till standard och stor finns det även kartonger som är specialiserade för olika typer av innehåll.

Specialiserade flyttkartonger

Böcker

Flyttkartonger anpassade för böcker är mindre än vanliga kartonger för att de inte ska packas för tungt. Om du väljer att packa böcker i flyttkartonger av standardstorlek är det klokt att endast packa halva lådan med böckerna. Den andra halvan kan fyllas med andra, lättare material – exempelvis kuddar eller täcken.

Kläder

En garderobskartong är särskild anpassad för att transportera kläder. Den är högre än en vanlig kartong med en klädstång upptill där du enkelt kan hänga in galgar. Garderobskartongen hjälper dig att undvika skrynklor på kläderna under flytten och sparar dig stryktid, men är dyrare än en vanlig flyttkartong.

Tavlor och speglar

Om du vill skydda ömtåliga tavlor och speglar kan en tavelkartong vara ett alternativ. Tavelkartongen är smal och bred med handtag på sidorna, och får plats med en eller flera tavlor och speglar beroende på ramens tjocklek. Tänk på att vira in tavlorna och speglarna i skyddspapper eller bubbelplast innan du packar ner dem i kartongen.

Glas

Det finns flera sätt att packa glas på. Ett alternativ är att använda tomma vinkartonger som du kan hitta gratis på Systembolaget. Du kan även vira in glasen med bubbelplast eller skyddspapper och placera i vanliga kartonger.

Till de flesta flyttkartonger går det även att köpa avdelare som du placerar glasen i, så att de hålls på plats under flytten. Se till att märka kartongerna med glas tydligt på alla sidor för att se till att de hanteras varsamt under flytten.

Läs mer om hur du packar glas på rätt sätt här.

Små eller stora kartonger – vad är bäst?

Beroende på vad du packar kan det vara lämpligt med antingen en mindre eller större modell på flyttlådan. Här är några riktlinjer som kan hjälpa dig i valet av storlek på flyttkartong:

Person som balanserar flyttkartonger i famnen.
Stora flyttkartonger. Tänk på att inte packa för tungt i dina stora flyttkartonger.
Små flyttkartonger
  • Bra för tunga föremål.
  • Lättare att hantera än större lådor, framför allt vid tung packning.
  • Passar bra för exempelvis böcker, verktyg eller köksutrustning.
Stora flyttkartonger
  • Rymmer mycket.
  • Bra för att stapla och möjliggör en effektiv flytt.
  • Passar bra för bland annat kläder och andra textilier (exempelvis täcken, kuddar och handdukar) samt för glas med avdelare.

Hur många flyttkartonger behöver jag?

Antalet flyttkartonger du behöver varierar beroende på hur mycket ägodelar du ska packa ner. En tumregel är att det går åt strax under en flyttlåda per kvadratmeter för ett normalt möblerat hem. Om du har ett stort bohag kan det behövas en flyttlåda per kvadratmeter.

Tänk på att hellre ha fler lådor med mindre vikt än tvärtom – det är både säkrare för den som bär och för kartongens innehåll. Flyttlådan bör inte packas med mer än 15–20 kg. Försök alltså sikta på att hellre packa 20 kartonger med 15 kg i varje än 10 kartonger med 30 kg i varje.

Läs även: Rensa inför flytten – så gör du

Vad kostar flyttkartonger?

Priset på flyttkartonger varierar mellan cirka 15–50 kr styck. Du kan köpa flyttkartonger både styckvis och i flerpack. Oftast är det billigare pris per kartong när du köper flerpack.

De dyrare varianterna brukar ofta vara något tåligare och stabilare, men det du bör hålla utkik för är antalet lager wellpapp. En dyrare kartong betyder inte nödvändigtvis bättre kvalitet.

Tänk också på att kartongerna har en begränsad livslängd. Det innebär att de endast bör användas ett visst antal gånger innan wellpappen har blivit för svag för att säkert kunna behålla lådans form och stabilitet under flytten.

Dyrare kvalitetskartonger med fler lager wellpapp kan användas under fler flyttar jämfört med billigare kartonger. Det kan vara värt att ha i åtanke om du vet att du ska använda kartongerna flera gånger.

Var hittar jag bäst och billigast flyttkartonger?

Så var köper man egentligen bäst flyttkartonger? Det finns en mängd olika försäljare av flyttlådor av olika kvalitet och prisklass. Dessutom kan du förutom att köpa nya även låna, hyra eller inhandla kartonger begagnat. Nedan följer ett axplock av de vanligaste återförsäljarna och uthyrarna av flyttkartonger.

Stormarknader

Hos stormarknader som Rusta, Ikea, Biltema eller ÖoB kan du ofta hitta flyttkartonger av varierande storlek, pris och kvalitet. Dessa är vanligtvis billigare än de flyttkartonger du hittar hos flyttfirmor eller magasineringsföretag. Kvaliteten kan dock variera kraftigt mellan modeller och återförsäljare, vilket kan vara värt att notera om du planerar att återanvända kartongerna eller om du ska flytta långt.

Stormarknaderna erbjuder i många fall kartonger i olika prisklass utefter kvalitet, så håll utkik efter antal lager wellpapp. Om du däremot ska transportera lådorna en kortare sträcka eller förvara dem under en kortare period kan det räcka med en billigare kartong med färre lager wellpapp.

Flyttfirmor

Flyttfirmor säljer ofta egna flyttkartonger som håller god kvalitet. De är ofta i en dyrare prisklass men kan återanvändas under flera flyttar. Hos vissa firmor kan du även hyra kartonger och sedan återlämna dem för ett lägre pris. Det finns även de som erbjuder både lämning och upphämtning av kartongerna så att du slipper transportera dem själv, vilket kan vara både omständligt och tidskrävande.

Om du behöver anlita en flyttfirma som även hanterar själva flytten kan du hålla utkik för firmor som utan extra kostnad både lånar ut, transporterar och hämtar upp kartongerna från din nya adress. Det är ofta en smidig och praktisk lösning som garanterar en säker transport av dina ägodelar.

Magasineringsföretag

Företag som erbjuder magasinering och förrådsutrymmen säljer ofta även flyttkartonger av olika storlekar och varianter samt flyttmaterial – exempelvis bubbelplast, silkespapper och tejp. Magasineringsföretagens kartonger tenderar att ligga i den dyrare prisklassen, mellan 30–50 kr styck, men håller ofta god kvalitet och kan återanvändas under flera flyttar.

Begagnade flyttkartonger

Billiga flyttkartonger kan man ofta hitta begagnat via nätet eller hos olika flyttfirmor för cirka 5–15 kr styck. Testa att leta på Blocket eller Facebook Marketplace – ibland kan du även fynda flyttkartonger som bortskänkes gratis. Tänk dock på att fråga efter kartongens märke och antal flyttar då kvaliteten kan variera kraftigt. Ett tips är att hålla utkik för begagnade kvalitetskartonger i gott skick som ofta är halverade i pris och kan fyndas för 15–20 kr styck.

Banankartonger/vinkartonger

Ytterligare ett alternativ är att fråga efter banankartonger eller vinkartonger hos en livsmedelsbutik eller på Systembolaget. De är dock ofta av mindre storlek och försluts inte lika bra som vanliga flyttlådor, men kan vara ett bra och billigt komplement för de där sista vinglasen som inte fick plats i de övriga lådorna.

Läs även: Så flyttpackar du bäst

Sammanfattning – allt du behöver veta om flyttkartonger

Välj flyttkartong efter dina behov. Är transporten kort eller lång? Ska lådorna staplas och lagras under längre tid eller packas upp direkt? Finns risk för fukt och regn under transporten? Hur viktigt är det med bekväma handtag? Väg in vilken typ av användning du ska ha av flyttkartongen när du gör ditt val.

Hur många flyttlådor du behöver beror på storleken av ditt bohag. En tumregel är att det generellt går åt lite mindre än en flyttlåda per kvadratmeter.

Packa hellre lätt i fler lådor än tungt i färre. Värna om både ryggen och dina ägodelar och packa inte lådorna tyngre än 15–20 kg per kartong – annars riskerar de att gå sönder i flytten.

Priset för flyttkartonger brukar ligga runt 15–50 kr styck beroende på storlek och kvalitet.

Bäst flyttkartonger har tjockare lager wellpapp och klarar av att återanvändas under fler flyttar. De passar bra för dig som är mån om en stabil och hållbar kartong som ska transporteras eller magasineras länge. Dessa flyttlådor hittas vanligen hos flyttfirmor eller magasineringsföretag.

Billigast flyttkartonger hittar du antingen hos stormarknader eller begagnat – leta gärna efter kvalitetskartonger som genomgått få flyttar. De kan antingen fyndas online eller hos flyttfirmor för cirka 15–20 kr styck.

Behöver du anlita flytthjälp?

Om du vill slippa tänka på vilka flyttlådor som är bäst, hur de ska packas eller när du egentligen ska hinna med allt finns det hjälp att få. När du anlitar en flyttfirma kan du välja att få hjälp med allt från packning och transport till förvaring och flyttstädning. Många flyttfirmor erbjuder dessutom lån av flyttkartonger.

Hos Flytta.se kan du snabbt, enkelt och kostnadsfritt jämföra offerter från olika flyttfirmor och välja den firma som passar dig bäst. Du förbinder dig inte till något när du använder tjänsten. Det enda du behöver göra är att fylla i formuläret.

Fyll i formuläret

check icon

Spara tid.

Lägg inte tid på att hitta flyttfirmor och leta priser. Låt firmorna komma till dig.

check icon

Spara pengar.

Flyttfirmorna vi hämtar erbjudanden från vet att de konkurrerar med varandra om dig som kund. Därför får du deras bästa pris.

check icon

Alltid gratis.

Det kostar aldrig något att använda Flytta.se. Du förbinder dig heller aldrig till något.

Jämför priser nu!