En person bredvid en jordglob som sitter med laptop, mobil och anteckningsblock

Flytta utomlands – vad ska man tänka på?

När det är dags att flytta utomlands dyker det ofta upp många frågetecken. När måste man anmäla utlandsflytten till Skatteverket? Finns det någon skillnad mellan att flytta inom Norden och inom EU? Och vad ska man egentligen göra med flyttlasset?

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Publicerad: 30.06.2022

Att flytta kan vara både stressigt och förvirrande. När man dessutom ska flytta utomlands ökar svårighetsgraden ytterligare. I grund och botten finns det tre olika tillvägagångssätt att hålla koll på: att flytta inom Norden, inom EU/EES och utanför EU/EES. Generellt sett kan du räkna med att ju längre hemifrån du flyttar, desto mer pappersarbete blir det.

Oavsett vart i världen du flyttar måste du i regel anmäla till Skatteverket om du ska bo i det nya landet i ett år eller mer. Tänk också på att anmäla din utlandsflytt till Försäkringskassan – det kan komma att påverka om du är fortsatt försäkrad i Sverige eller inte.

Flytta inom Norden

Det enklaste sättet är utan tvekan att flytta inom de nordiska länderna, det vill säga Norge, Danmark, Finland och Island. Då anmäler du bara din flytt till ett skattekontor i det land du ska flytta till om du planerar att vistas där i mer än sex månader. Om landet godkänner din flyttanmälan blir du automatiskt registrerad som utflyttad från Sverige.

När du bor i ett annat nordiskt land över en längre period har du vanligtvis rätt till socialförsäkringsförmåner och pension – antingen från Försäkringskassan eller det lokala socialförsäkringssystemet i det land du bor i.

Läs även: Checklista för flytt: Så flyttar du smartare och smidigare

Flytta utanför Norden

Om du planerar att flytta utanför Norden i över ett år måste du anmäla flytten till Skatteverket. Hur länge du har tänkt befinna dig i utlandet kommer påverka om Skatteverket avregistrerar dig från folkbokföringen eller inte.

Att flytta inom EU/EES är en relativt smidig process. Som EU-medborgare har du rätt att arbeta och studera i andra EU-länder utan att behöva ansöka om uppehållstillstånd eller arbetstillstånd.

Flyttar du utanför EU/EES kan Sverige i vissa fall ha avtal gällande social trygghet som exempelvis inkluderar pension och sjukersättning beroende på vilket land du flyttar till. Generellt sett är du i större utsträckning beroende av att ha ett specifikt anställningsavtal för att flytta till länder utanför EU/EES.

Läs även: Så flyttpackar du bäst

Vad händer med skatt, pension och sjukersättning?

Om du flyttar utomlands kan det påverka din rätt till ersättning från Försäkringskassan. Om du exempelvis blir sjuk medan du bor utomlands riskerar du därför att inte få stöd eller förmåner, såsom sjukersättning, från den svenska staten. För att hålla koll på vad som gäller för dig och om du är fortsatt försäkrad i Sverige ska du anmäla din flytt till Försäkringskassan.

Ditt pensionssparande kan också komma att påverkas om du inte längre arbetar för en svensk arbetsgivare som betalar sociala avgifter i Sverige. Om du flyttar till ett land utanför EU/EES är det inte heller säkert att du kan behålla alla delar av din allmänna pension. Du bör därför kontrollera hur din pension kommer se ut i det land du flyttar till – antingen med din utländska arbetsgivare eller socialförsäkringssystemet i det land du flyttar till.

När det kommer till skatt kan längden av din utlandsvistelse komma att påverka om Skatteverket anser dig skattepliktig i Sverige. Om du arbetar i utomlands i mer än sex månader kan du vara befriad från att betala skatt i Sverige enligt sexmånadersregeln, förutsatt att du betalar skatt i det land du är bosatt i. Undantag finns dock och du bör kontrollera med Skatteverket vad som gäller för just dig och din situation.

Kom ihåg!

Du kan fortfarande vara skyldig att inkomstdeklarera i Sverige, även om du är skattebefriad och inte längre är boende i Sverige.

Vad gör man med flyttlasset?

Det bästa rådet man kan ge till någon som ska flytta utomlands är att flytta lätt. Helst ska du inte ta med dig mycket mer än kläder och mindre ägodelar – både för att det är dyrt att flytta stora föremål över långa avstånd och för att det kan skapa mycket pappersarbete om du ska flytta utanför EU.

När du flyttar mellan Sverige och ett annat land inom EU:s skatteområde behöver du generellt sett inte betala någon tull. Om du däremot flyttar från Sverige till ett land utanför EU måste du i regel tulldeklarera ditt flyttgods. Tar du med dig hela huset i flyttlasset utomlands kan detta bli ett omfattande pappersarbete.

Läs även: Flytta själv eller anlita flyttfirma – vad är bäst?

Du bör överväga att sälja möblerna, eller magasinera dem på ett lager om din utlandsvistelse är tillfällig eller kortvarig.

Om du ändå vill skicka ett stort flyttlass utomlands bör du anlita en flyttfirma som har erfarenhet av att flytta över landsgränser. De kan hjälpa dig med tulldeklarationen och få dina ägodelar säkert skickade till ditt nya hemland.

Hos Flytta.se kan du snabbt, enkelt och kostnadsfritt jämföra offerter från olika flyttfirmor och välja det erbjudande som passar dig bäst – eller inget alls. Du förbinder dig inte till något när du använder tjänsten.

Få offerter på utlandsflytt